Trudności z rozpalaniem

Mój kominek nie daje się rozpalić...

dym

Zwłaszcza w okresie przejściowym pojawiają się często problemy z rozpalaniem. Przyczyną mogą być wciąż wysokie temperatury panujące na zewnątrz. Siła ciągu komina i pieca nie jest stała, ale zależy w dużym stopniu od różnicy temperatur (a tym samym różnicy gęstości) między gazem spalinowym a powietrzem na zewnątrz. Niekorzystne czynniki atmosferyczne (wysoka temperatura, promieniowanie słoneczne w kominie lub niekorzystny kierunek wiatru przy wylocie komina) lub długie okresy nieużywania komina mogą ograniczyć wydolność systemu spalania.

➤ Przytrzymaj przy otwartych drzwiczkach płonącą zapałkę w komorze spalania. Jeśli płomień nie jest wyraźnie wessany, rozpal krótkotrwały intensywny ogień, podpalając trociny, wióry drzewne lub wełnę drewną w komorze lub przy otworze do czyszczenia. W ten sposób piec kominkowy się ogrzeje.

Jeśli paliwo podpala się z trudnem lub bardzo krótko, należy sprawdzić poniższe punkty: 

➤ Sprawdź podstawowy regulator powietrza oraz ustawienia selektora paliwa na tyle urządzenia. Czy wszystkie przepustnice powietrza są otwarte i wolne? A czy ustawienia powietrza wtórnego dotyczą odpowiedniego paliwa?

➤ Czy przegroda w piecu znajduje się we właściwej pozycji? Sprawdź jej położenie i przesuń ją w razie potrzeby do tyłu. 

➤ Sprawdź suchość drewna na opał - im wyższa jego wilgotność, tym trudniej je rozpalić.